”Nyskapande i tredimensionella material”
Jag började med att ta fram olika sorters återvinningsmaterial. Det material som först kändes inspirerande var en glasflaska. Med den som utgångspunkt ville jag skapa något nytt, tokigt och roligt. Jag klippte itu en petflaska och använde en limpistol för att sätta fast den och sedan olika material som kork, plast, cd-skiva, metall och tyg. När den stod på bordet kändes den väldigt platt och tråkig. Upphängd fick den ett helt annat liv. Känslan blev mer fri, upprymd och svävande.
Materialet som jag använde har olika egenskaper och tillför olika dimensioner till glasflaskan. Den gula petflaskan är transparant och tittar man där igenom ändrar världen på andra sidan färg. Tittar man där korken är ser man inte igenom. Cd-skivan gör att ljuset reflekteras och känslan blir mer levande. Inspiration känns väldigt vikigt för min skapande process. Den här gången fick jag det ifrån materialet. När jag väl hade kommit igång kände jag att kreativiteten, skaparlusten och fantasin kom fram.
Jag har valt att kalla den för ”Den svävande hybriden”. För att den är en blandning av två flaskor som även går att vidareutveckla och använda på olika sätt. Man kan fortsätta att tillföra material. I flaskan, utanpå, förflytta den, jobba med ljussättning och därigenom få skuggor och nya sätt att se på flaskan. Ett transformativt perspektiv.
Att låta barn nyskapa på det här sättet är jättespännande. Här är några punkter som jag tycker är viktiga:
- Erbjud ett rikt inspirerande materialutbud.
- Inspirationsbilder eller nyskapande verk gjort av andra barn och konstnärer.
- Introducera materialet.
- Var en handledare.
Ställer man sig frågan ”vad är en flaska?” eller ”vad kan en flaska bli?”
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar